OIV - Estimarea producției mondiale de vin a anului 2020
De la Directoratul OIV - Paris, în data de 27 octombrie 2020 Directorul General OIV Pau ROCA a prezentat în cadrul unei conferințe web care sunt primele estimări ale producției mondiale de vin aferentă anului 2020. După producția excepțională a anului 2018, este pentru al doilea an consecutiv în care se așteaptă ca producția mondială de vin să fie sub media acestui an.
Pe baza informațiilor colectate din 30 de țări, care reprezintă 84% din producția mondială în 2019, se înregistrează pentru anul 2020 o producție mondială de vin (cu excepția sucurilor și musturilor) estimată între 253,9 și 262,2 milioane hl, cu o estimare medie la 258 milioane hl. Producția din 2020 pare a fi în concordanță cu anul precedent: + 1% comparativ cu 2019.
După producția extrem de ridicată din 2018, primele estimări pentru 2020 arată pentru al doilea an consecutiv un volum de producție care poate fi definit ca fiind sub medie, lucru care nu este neapărat considerat ca o veste proastă pentru sectorul vitivinicol datorită contextului actual în care tensiunile geopolitice, schimbările climatice și pandemia Covid-19 au generat un grad ridicat de volatilitate și incertitudine pe piața mondială a vinului.
► Volumul de producție mai mic decât media în UE, unde măsurile de reducere a volumului recoltei au avut un impact semnificativ în Italia, Franța și Spania, în ciuda condițiilor climatice favorabile în ansamblu.
► Previziunile primelor recolte din SUA indică volume în concordanță cu 2019, dar incertitudinea cauzată de incendii ar putea duce la revizuiri ulterioare.
► Scăderea producției de vin din America de Sud, în special în Argentina și Chile, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.
► Africa de Sud a revenit în cele din urmă la „normalitate” după câțiva ani de secetă.
► Australia înregistrează o recoltă scăzută din cauza incendiilor în timp ce Noua Zeelandă poate avea un volum record de recoltă în 2020.
În ceea ce privește recoltele din 2020, acestea nu au fost puternic afectate de măsurile pentru atenuarea pandemiei Covid-19 spre deosebire de perioada de cultivare a viței de vie din primăvară (Aprilie-Iulie).
În Uniunea Europeană condițiile meteorologice bune au favorizat o recoltă potențial mare în 2020; totuși aceasta a fost limitată de diferite măsuri, atât la nivel guvernamental, cât și la nivelul asociațiilor de producători care vizează atenuarea impactului negativ (direct și indirect) al pandemiei Covid-19 asupra pieței vitivinicole mondiale. Volumul producției din acest an este estimat la 159,0 mil. hl (excluzând sucurile și musturile), cu aproximativ 5% mai mult decât în 2019. Acest volum arată o creștere anuală de 7 mil. hl comparativ cu 2019.
Estimările preliminare generale pentru producția de vin din 2020 în țările Uniunii indică o situație mult mai eterogenă comparativ cu anii precedenți.
Un exemplu este dat de cele mai mari trei țări producătoare în care, față de anul 2019, există o scădere de -1% în Italia (47,2 mil. hl), o ușoară creștere de 4% în Franța (43,9 mil.hl) și o creștere mare de mai mult mai mult de 11% în Spania (37,5 mil. hl).
Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că toate cele trei țări, care împreună reprezintă 49% din producția mondială de vin și 81% din producția de vin din Uniune, prezintă niveluri preliminare de producție pentru 2020 care sunt mai mici sau chiar sub ultimele lor medii de cinci ani.
Acesta este rezultatul unei combinații de condiții meteorologice generale favorabile în primăvară și vară și a aplicării măsurilor de reglementare. Organizația Comună a Pieței vinului din UE oferă subvenții pentru reglementarea volumelor, precum ajutoarele acordate pentru recoltarea în verde. În anumite regiuni italiene, franceze ori spaniole, producătorii de vinuri au decis să-și stabilească volumele vinificate la un nivel inferior celui din anul 2019 din cauza scăderii cererii pe piața mondială a vinului.
O creștere pozitivă față de 2019 este înregistrată și în alte țări mari producătoare de vin din UE, precum Germania (8,9 mil. hl, + 8% / 2019), Ungaria (2,9 mil. hl, + 22% / 2019) și Austria (2,7 mil. hl, + 10% / 2019). Acestea arată niveluri de producție care sunt în linie sau chiar peste mediile lor din ultimii cinci ani.
Portugalia cu 6,5 mil. hl în anul 2020, urmează aceleași cifre ale producției din 2019 și cu ultima sa medie de cinci ani, în timp ce țări precum România (3,6 mil. hl) și Grecia (2 mil. hl) prezintă o variație negativă față de 2019 (- 7% și, respectiv, -2%) și media ultimilor cinci ani (-12% și respectiv -17%).
Raportul preliminar al OIV ilustrează și situația pieței internaționale a vinului pe durata pandemiei Covid- 19 în ce privește evoluția exporturilor și importurilor funcție de volume și valori, pe perioada de referință Ianuarie - Iunie 2020.