OIV - NOU PREȘEDINTE, NOI REZOLUȚII, LIMBĂ OFICIALĂ NOUĂ ȘI SEDIU NOU LA ORIZONT
În data de 12 Iulie 2021, a 19-a Adunare Generală a OIV a aprobat 19 rezoluții, a ales un nou președinte, noi șefi ai organismelor de lucru și a adoptat rusa ca a șasea limbă oficială a OIV. Cu această ocazie, guvernul francez a propus statelor membre ale OIV, orașul Dijon ca gazdă pentru noul sediu al organizației.
O nouă președinție de 3 ani a OIV
Două puncte ale ordinii de zi au fost foarte așteptate la această Adunare Generală. În primul rând, alegerile pentru președinția OIV, care a fost încredințată lui Luigi Moio (https://www.oiv.int/en/oiv-life/luigi-moio-elected-as-president-of-the-oiv).
Noul Președinte al OIV își asumă un mandat de 3 ani, succedând Reginei Vanderlinde. Comitetul științific și tehnic a fost, de asemenea, reînnoit cu noi șefi ai grupurilor de lucru aleși. (https://www.oiv.int/public/medias/8049/en-cst-oiv-scientific-and-technical-committee-2021.pdf)
Suntem mândri că România are reprezentare la vărful unora dintre aceste grupuri de lucru: în OENO (Oenologie), secretarul științific: prof.univ.dr.acad. Valeriu Cotea și în CONUSA (Consum, nutriție și sănătate), vice-președinte: prof.univ.dr. Arina Antoce.
Dijon a fost propus ca noul oraș gazdă al OIV
După alegeri, a fost prezentată mult așteptata propunere a guvernului francez privind noul oraș gazdă al sediului OIV. Dijon a fost ales de către Ministerul Agriculturii francez în fața candidaturilor altor două orașe cu nume sonore: Bordeaux și Reims. Pentru a contextualiza acest proces, este necesar să fie relevate următoarele aspecte:
- Franța a găzduit și și-a asumat responsabilitatea pentru sediul OIV încă de la crearea sa în 1924 și garantează imunitățile asociate statutului său de organizație interguvernamentală.
- OIV a fost întotdeauna localizată în capitala Franței. În 2019, din cauza reorganizării clădirii de pe rue d'Aguesseau, care găzduise OIV aproape 25 de ani, organizația a fost nevoită să-și mute secretariatul, care rămâne deocamdată la Paris. Actualul sediu, convenabil și modern pentru o perioadă de tranziție, nu satisface toate nevoile organizației. Conștient de aceste cerințe și căutarea unui nou sediu pentru OIV, guvernul francez a decis să își caute activele imobiliare în alte regiuni franceze pentru a găzdui noul sediu. Acesta a fost momentul în care cele 3 orașe (Bordeaux, Dijon și Reims) și-au prezentat candidaturile într-o adevărată competiție.
- Având în vedere propunerea franceză, statele membre ale OIV au acum o perioadă de reflecție și vor vota pentru această propunere în următoarele reuniuni care vor avea loc în Octombrie 2021.
Biodiversitatea a fost inclusă în mod expres între rezoluțiile adoptate
Ca de obicei, la adunarea sa anuală, Organizația a votat, prin Adunarea Generală, noile rezoluții. Biodiversitatea, practicile oenologice, indicațiile geografice și bunele practici față de consumatori la evenimentele vitivinicole sunt în centrul noilor 19 rezoluții votate în unanimitate. Citiți aici rezumatul rezoluțiilor adoptate: https://www.oiv.int/public/medias/8054/en-summary-of-resolutions-oiv-paris-2021.pdf
Limba rusă a fost adoptată
După câteva luni de negocieri, limba rusă a fost adoptată de către statele membre ale OIV. Aceasta va fi a 6-a limbă oficială a OIV. Această nouă măsură va permite comunității de limbă rusă să înțeleagă și să se adapteze mai bine la standardele și practicile internaționale adoptate de către OIV, pentru a îmbunătăți condițiile de producție și comercializare a viței de vie și a produselor vitivinicole.
Semnal verde pentru următorul Congres mondial al OIV
Mexic și-a confirmat intenția de a organiza al 43-lea Congres Mondial al Viei și Vinului în luna Noiembrie 2022. O propunere primită cu căldură de către statele membre ale OIV, însoțită de sigla oficială a evenimentului, care va marca revenirea Congresului OIV din 2019, după o pauză forțată din cauza pandemiei de SARS-COV19.
Urmăriți videoclipul de prezentare: https://www.youtube.com/watch?v=7kWK7cipUX4 (audio original în engleză, subtitrări în franceză spaniolă și franceză)
Notă:
OIV (Organizația Internațională a Viei și Vinului) este organizația interguvernamentală de natură științifică și tehnică, a cărei competență este recunoscută pentru activitatea sa referitoare la vița de vie, vin, băuturi pe bază de vin, struguri de masă, stafide și alte produse pe bază de struguri sau vin.
OIV are în componență 48 de state membre și are următoarele obiective:
• să își informeze membrii cu privire la măsurile prin care preocupările producătorilor, consumatorilor și ale altor jucători în sectorul viticulturii și al produselor vitivinicole pot fi afectate, pozitiv sau negativ;
• să asiste alte organizații internaționale, atât interguvernamentale, cât și neguvernamentale, în special cele care desfășoară activități de standardizare;
• să contribuie la armonizarea internațională a practicilor și standardelor existente și, după caz, la pregătirea de noi standarde internaționale în scopul îmbunătățirii condițiilor de producție și comercializare de produse vitivinicole și vinicole, pentru a contribui la asigurarea că se iau în considerare interesele consumatorilor.
Traducere, adaptare și redactare: dr.ing.jur. Mirela Gabriela Heizer,
DSc OIV comisia III, grup de lucru: DROCON (Legislație și drepturile consumatorilor)