Comunicate de presă

De ce apar aromele de fructe fierte în vin?

  • Posted on: 19 September 2024
  • Author: onvpv

Aromele de fructe fierte în vin sunt adesea asociate cu procesele de producție și maturare, dar pot fi influențate și de factori antropici (soiul de struguri, terroir-ul și metoda de vinificare). Pot să apară și după îmbutelierea vinului, fiind considerate un defect din categoria oxidărilor.

Citeste articolul complet aici:

12 luni, 12 rezoluții: definiția unei denumiri de origine

  • Posted on: 11 June 2024
  • Author: onvpv

Sărbătorirea centenarului OIV continuă în această lună, punând în evidență definiția unei denumiri de origine - o rezoluție fundamentală adoptată pentru prima dată în 1947 și, în conformitate cu acordurile internaționale, încă foarte relevantă și astăzi.

Descarca articolul PDF:

Concursul Internațional de Vinuri VINARIUM 2024

  • Posted on: 4 June 2024
  • Author: onvpv

Concursul Internațional de Vinuri VINARIUM 2024, cel mai mare eveniment de acest gen din sud-estul Europei, a avut loc între 23 și 26 mai, ajungând la a 21-a ediție. Organizată sub egida OIV și VINOFED, competiția a oferit producătorilor de vinuri din întreaga lume șansa de a-și promova produsele pe piața din România.

Ziua Internațională a Feteștii Regale

  • Posted on: 3 June 2024
  • Author: onvpv

Ziua Internațională a Feteștii Regale este o sărbătoare dedicată unui soi de vin românesc deosebit, care aduce împreună pasionații de vin și profesioniștii din industrie. Această zi, marcată de evenimente speciale și degustări, celebrează atât calitatea deosebită a Feteștii Regale, cât și tradiția viticolă bogată a României.

Noul Regulament privind indicațiile geografice și produsele de calitate - în vigoare din 13 Mai 2024

  • Posted on: 30 May 2024
  • Author: onvpv

La 13 Mai 2024 a intrat în vigoare noul Regulament privind indicațiile geografice pentru vin, băuturi spirtoase și produse agricole, precum și specialitățile tradiționale garantate și condițiile opționale de calitate pentru produsele agricole.
Noul Regulament (UE) 2024/1143 consolidează și îmbunătățește actualul sistem IG prin:

Autorizarea Anuală a Plantațiilor de Struguri pentru Vinuri DOC, IG, Varietale

  • Posted on: 20 May 2024
  • Author: onvpv

În fiecare an, inspectoratele teritoriale ale O.N.V.P.V. și personalul tehnic de specialitate se ocupă de autorizarea plantațiilor care produc struguri pentru vinuri de calitate, cum ar fi vinurile DOC, IG și varietale. Acest proces este reglementat de legislația în vigoare.

Cine trebuie să se autorizeze?

Schimbările Climatice - Provocări și strategii de adaptare pentru viticultori

  • Posted on: 19 April 2024
  • Author: onvpv

În ultimele decenii, schimbările climatice au devenit tot mai evidente, iar impactul lor asupra agriculturii este din ce în ce mai pronunțat. Printre culturile afectate în mod semnificativ se numără și vița de vie. Întrucât modelele meteorologice se schimbă din ce în ce mai mult, condițiile climatice din timpul primăverii în podgoriile din întreaga lume sunt supuse unor fluctuații și provocări semnificative.

Rezoluția OIV-OENO 370-2012 "Linii directoare pentru caracterizarea drojdiilor de vin

  • Posted on: 12 April 2024
  • Author: onvpv

Sărbătorirea centenarului OIV continuă în acest lună cu o focalizare specială asupra rezoluției revoluționare "linii directoare pentru caracterizarea drojdiei de vin", un text fundamental care configurează oenologia modernă și care a avut impact profund asupra artei și științei elaborării vinului

.

Certificarea Vinurilor din România: Garanția Calității și Promovarea Tradiției

  • Posted on: 27 March 2024
  • Author: onvpv

România este cunoscută pentru peisajele sale pitorești, bogăția culturală și, desigur, pentru vinurile sale excepționale. Cu o istorie viticolă care se întinde pe mii de ani, țara noastră este una dintre cele mai vechi regiuni viticole din Europa. În ultimele decenii, industria vinicolă românească a cunoscut o renaștere semnificativă, iar certificarea vinurilor cu denumire de origine controlată (DOC), indicație geografică (IG) sau varietale a devenit din ce în ce mai importantă pentru producătorii locali.

Definiția "Terroir"-ului - un moment de referință în istoria rezoluțiilor OIV

  • Posted on: 11 March 2024
  • Author: onvpv

OIV sărbătorește 100 de ani, marcând un secol de contribuții la sectorul viticol și vinicol. Prin rezoluțiile sale, Organizația joacă un rol fundamental în acest domeniu, iar în aceast an aniversar va evidenția 12 rezoluții, lăsându-și amprenta asupra scenei vitivinicole.

Wine Paris & Vinexpo Paris 2024

  • Posted on: 8 March 2024
  • Author: onvpv

”În perioada 10-12 februarie, Wine Paris & Vinexpo Paris a devenit epicentrul industriei vinurilor și băuturilor spirtoase, transformând provocările economice actuale în oportunități strategice. Această ediție a consolidat statutul evenimentului nu doar ca un centru vital pentru afaceri, ci și ca o platformă influentă, intensificându-și rolul decisiv în spațiul comercial și politic la nivel global.” ne transmit organizatorii evenimentului.

JOUE 24.11.2023 - Comunicarea Comisiei Europene privind punerea în aplicare a noilor dispoziții ale UE privind etichetarea vinurilor

  • Posted on: 28 November 2023
  • Author: onvpv

Comisia Europeană a publicat recent Întrebări și răspunsuri privind punerea în aplicare a noilor dispoziții ale UE privind etichetarea vinurilor în urma modificării Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 a Parlamentului European și a Consiliului și a Regulamentului delegat (UE) 2019/33 al Comisiei. Legislația stabilește că noile prevederi se aplică de la 8 decembrie 2023.

PRODUCȚIA MONDIALĂ DE VIN ÎN 2023 - PRIMELE ESTIMĂRI ALE OIV

  • Posted on: 14 November 2023
  • Author: onvpv

În data de 7 Noiembrie 2023 de la sediul OIV din Dijon Franța prin intermediul unei conferințe web, Domnul Giorgio Delgrosso Directorul Departamentului de Statistică și Transformare Digitală al OIV a prezentat care sunt primele estimări ale producției mondiale de vin pentru 2023. Producția mondială de vin este estimată a fi cea mai mică din ultimii 60 de ani.

Autorizare producători de vinuri DOC/IG/varietale - până la data de 15 Noiembrie 2023

  • Posted on: 19 September 2023
  • Author: onvpv

Pănă la data de 15 Noiembrie 2023 la nivelul Inspectoratelor teritoriale ale O.N.V.P.V. se desfășoară activitatea de autorizare a producătorilor de vinuri cu denumire de origine controlată, indicație geografică și/sau varietale în conformitate cu prevederile din Capitolul III din Ordinul M.A.D.R. nr. 266/2017 cu modificările și completările ulterioare.
Activitatea reflectă asigurarea nivelului de control adecvat realizat de autoritatea competentă responsabilă privind producerea vinurilor cu DOC/IG/varietale.

Autorizare plantații producătoare de struguri destinați obținerii vinurilor DOC/ IG/varietale - până la data de 1 Octombrie 2023

  • Posted on: 18 September 2023
  • Author: onvpv

La nivelul Inspectoratelor teritoriale ale O.N.V.P.V. prin personalul tehnic de specialitate se desfășoară activitatea specifică reglementată de legislația în vigoare de autorizare anuală a a plantațiilor producătoare de struguri destinați obținerii de vinuri cu denumire de origine controlata, indicație geografică sau varietale, prin care se realizează emiterea până la data de 1 Octombrie 2023 a Autorizaţiei de producător de struguri destinaţi obţinerii de vinuri cu DOC /IG/varietale.

S-a publicat Ordinul M.A.D.R. nr. 195/2023 - intervenția IS-V-01 „Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole” din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027

  • Posted on: 22 May 2023
  • Author: onvpv

A fost publicat ORDINUL MADR nr. 195/22.05.2023 privind aprobarea procedurii de lucru a Comisiei pentru aprobarea/respingerea programelor de restructurare/reconversie,  a solicitărilor de modificare a acestora, precum și a Comisiei pentru soluționarea contestațiilor, aferente intervenției IS-V-01 „Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole”  din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027

OIV - SITUAȚIA MONDIALĂ A SECTORULUI VITIVINICOL ÎN 2022

  • Posted on: 24 April 2023
  • Author: onvpv

Anul 2022 a fost marcat de o inflație ridicată, de criza energetică provocată de conflictul din Ucraina și întreruperi ale lanțului de aprovizionare la nivel mondial. În acest context, pe multe piețe s-au văzut creșteri semnificative ale prețurilor vinului, ceea ce a dus la o ușoară scădere a volumelor consumate la nivel mondial.
Directorul general al OIV, Pau Roca a prezentat informații dar și alte date în cadrul unei conferințe de presă a OIV.

Proiect de act normativ în consultare publică

  • Posted on: 30 March 2023
  • Author: onvpv

S-a lansat azi în dezbatere publică Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 364/2016 pentru aprobarea Normelor privind gestionarea sistemului autorizaţiilor de plantare a viţei-de-vie pentru struguri de vin, referitor la modificarea și completarea anexei acestuia, pe care îl puteți consulta aici: https://www.madr.ro/proiecte-de-acte-normative.html

 

A fost publicat în Monitorul Oficial ORDINUL ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 117/2023

  • Posted on: 30 March 2023
  • Author: onvpv

A fost publicat în Monitorul Oficial nr. 258 bis din 29.03.2023 Ordinul M.A.D.R. nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condițiile și modul de implementare a intervenției IS-V-01 „Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole” din cadrul Planului Național Strategic 2023 - 2027.

Suprafața disponibilă pentru acordarea de autorizații pentru plantări noi în anul 2023

  • Posted on: 30 January 2023
  • Author: emil.dulgheru

Pentru anul 2023, suprafața totală în hectare, echivalentul procentului de 1% din suprafața națională totală cultivată cu viță-de-vie pentru struguri de vin măsurată la data de 31 iulie 2022, disponibil pentru acordarea de autorizații pentru plantări noi este de 1794,28 hectare.

Descarcă PDF aici:

Protocol de colaborare pentru promovarea sectorului vitivinicol românesc

  • Posted on: 14 December 2022
  • Author: onvpv

Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole instituție subordonată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a încheiat un protocol de colaborare cu Iulian Bărbuceanu, autorul Proiectului independent de promovare a sectorului vitivinicol românesc denumit „Atlasul Vinului Românesc.”

Defecțiune temporară număr de contact O.N.V.P.V.

  • Posted on: 5 July 2022
  • Author: emil.dulgheru

Din cauza unei defecțiuni tehnice a liniei de telefonie fixa, vă aducem la cunoștință că numărul de contact 021 250 50 97 este momentan indisponibil pentru a putea fi apelat. Până la remedierea defecțiunii apărute vă solicităm să vă adresați instituției noastre pentru orice fel de probleme la numărul de telefon 0752 100 990 cât și pe e-mail la adresa: office@onvpv.ro

Autorizații de replantare 2021

  • Posted on: 10 November 2021
  • Author: onvpv

În conformitate cu prevederile OMADR nr. 76/2021 privind modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 364/2016 pentru aprobarea Normelor privind gestionarea sistemului autorizaţiilor de plantare a viţei-de-vie pentru struguri de vin, pe care îl atașăm mai jos, termenul-limită pentru depunerea cererilor de conversie a drepturilor individuale de replantare este 31 decembrie 2022.

 

Comisia Europeană a publicat previziunea producției de vin din UE 2021/2022

  • Posted on: 20 October 2021
  • Author: mirela.rosu

Conform estimărilor recoltei furnizate de către statele membre, producția de vin din Uniune - inclusiv vin și must - în anul 2021 (anul de comercializare 2021/2022) se estimează a fi de 147 milioane de hectolitri, aceasta fiind cu 13% mai mică decât producția din 2020, în scădere cu 23 de milioane de hectolitri.

IUNIE 2021 - undă verde politică pentru Politica Agricolă Comună 2023-2027, cu implicații pentru industria vinului

  • Posted on: 2 August 2021
  • Author: mirela.rosu

După acordul încheiat în Iunie 2021 în trialog-ul Comisia Europeană - Consiliul Uniunii Europene - Parlamentul European au fost introduse o serie de inovații în Reforma Politicii Agricole Comune 2021-2027, va fi un PAC mai ecologic și va permite fermierilor să facă față provocărilor majore din următorii ani, în special tranziția ecologică  în cadrul European Green Deal și progrese către sisteme agroalimentare durabile din punct de vedere economic, ecologic și social. 

S-a stins din viață Dan AXENTE, primul director general al instituției noastre!

  • Posted on: 22 July 2021
  • Author: onvpv

S-a stins din viață Ing. Dan AXENTE, primul director general al instituției noastre. L-am stimat și respectat pentru profesionalism și l-am iubit pentru umanismul său.  Prin activitatea pe care a desfășurat-o,  prin implicarea sa, a adus o contribuție importantă sectorului vitivinicol din România ! Dumnezeu să-l aibă în pază ! Suntem alături de familia îndurerată în aceste grele momente.                       

Conferința Online a țărilor viticole din regiunea Dunării "Impactul schimbărilor climatice asupra viticulturii"

  • Posted on: 27 April 2021
  • Author: mirela.rosu

In data de 21 Aprilie 2021 s-a desfasurat Conferința Online a țărilor viticole din regiunea Dunării - "Impactul schimbărilor climatice asupra viticulturii" 

Prezentare varianta RO aici:

Prezentare varianta EN aici:

Creșterea consumului de vin rozé la nivel global, certitudine și provocare pentru producători și consumatori în 2021

  • Posted on: 1 February 2021
  • Author: mirela.rosu

Vinul rozé are la nivel global o certă ascensiune în preferința de consum, de la an la an sunt tot mai numeroase concursurile de profil mondiale care pun și mai mult accentul pe evaluarea vinurilor rozé în acțiunile organizate, aceasta fiind o modalitate potrivită de cunoaștere, susținere dar și de valorificare a potențialului vinurilor

ADAMCLISI - o nouă denumire de origine protejată pentru vinuri care a fost înregistrată și aprobată de Comisia Europeană pentru România

  • Posted on: 3 August 2020
  • Author: mirela.rosu

La 30 Iulie 2020 Comisia Europeană a aprobat cererea de înscriere a unei noi denumiri de origine protejată pentru vinuri DOP ADAMCLISI și a publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii noua denumire de origine protejată pentru vinuri prin  REGULAMENTUL de punere în aplicare (UE) nr. 2020/1120 al Comisiei de acordare a protecției pentru denumirea Adamclisi (DOP), pentru care România a depus o cerere de înregistrare și protejare în baza legislației specifice  pentru sectorul vitivinicol .

Noi regulamente europene adoptate la nivelul Uniunii pentru sprijinirea sectorului vitivinicol afectat de pandemia COVID-19

  • Posted on: 15 May 2020
  • Author: mirela.rosu

Comisia Europeană a adoptat recent în regimul de urgenţă impus de evoluția pandemiei COVID-19, o serie de regulamente care conțin măsuri urgente excepţionale de derogare de la unele acte normative de punere în aplicare în vigoare aplicabile în spaţiul european, cu reglementări şi măsuri care să sprijine sectorul vitivinicol şi producătorii afectați împotriva perturbaţiilor produse de criza pandemică apărută în anul 2020.

Termenul-limită pentru depunerea cererilor de conversie a drepturilor individuale de replantare - 31 decembrie 2020

  • Posted on: 4 May 2020
  • Author: onvpv

În conformitate cu art. 1, alin.(3) din Ordinul nr. 2028/2015 pentru stabilirea termenului de conversie a drepturilor de plantare acordate producătorilor înainte de 31 decembrie 2015 şi valabile la această dată în autorizaţii de plantare , termenul-limită pentru depunerea cererilor de conversie a drepturilor individuale de replantare este 31 decembrie 2020.

Indicațiile geografice pentru vinuri, băuturi spirtoase și produse alimentare au fost reunite în noua bază de date publică e-Ambrosia a Uniunii

  • Posted on: 18 February 2020
  • Author: mirela.rosu

Lansată în luna Aprilie 2019, baza de date publică eAmbrosia - Registrul indicațiilor geografice ale UE include acum indicațiile geografice (GI) pentru produsele agroalimentare, vinuri și băuturi spirtoase care sunt înregistrate și protejate în Uniunea Europeană.

Adeverinţă eliberată de O.N.V.P.V. pentru suprafeţele plantate cu viţă de vie înscrise în RPV, necesară în cadrul schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorină – Ordin nr.1727/2015, cu modificările și completările ulterioare

  • Posted on: 20 December 2019
  • Author: onvpv

În aplicarea prevederilor Ordinului M.A.D.R. nr. 1727/2015 cu modificările și completările ulterioare, Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole (O.N.V.P.V.) eliberează la cererea persoanelor fizice și juridice solicitante, Adeverința pentru suprafețele plantate cu viță de vie înregistrate în Registrul Plantațiilor Viticole, necesară la depunerea cererii de acord prealabil pentru finațnare prin rambursare în cadrul schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorină în agricultură. 

Autorizarea producătorilor de vinuri DOC, IG, varietale - activitate în desfășurare până la 15 Noiembrie 2019

  • Posted on: 31 October 2019
  • Author: mirela.rosu

Pănă la data de 15 Noiembrie 2019 se desfășoară la nivelul Inspectoratelor teritoriale al O.N.V.P.V. activitatea de autorizare a operatorilor  economici deținători de crame care procesează materia primă provenită din plantațiile înscrise în Registrul plantațiilor viticole și autorizate de către O.N.V.P.V. în vederea obținerii vinurilor DOC, IG, varietale și a operatorilor care îmbuteliază astfel de vinuri.

Berliner Wein Trophy, 25-28 Iulie 2019 - concurs de renume pentru producătorii de vinuri din întreaga lume

  • Posted on: 29 July 2019
  • Author: mirela.rosu

Între 25-28 Iulie 2019 s-a desfășurat Berliner Wein Trophy 2019, cel mai mare concurs de vinuri din lume, eveniment organizat sub patronajul OIV și al Asociației Internaționale a Oenologilor, care aduce  alături an de an cunoscuți producători și distribuitori din întreaga lume, experți degustători specializați și înregistrează un număr de probe transmise în continuă creștere, cu aproape 14.000 de înregistrări pe an (ediția de iarnă și de vară).

eAmbrosia - noul Registru european al indicațiilor geografice

  • Posted on: 21 May 2019
  • Author: mirela.rosu

În data de 1 Aprilie 2019 Comisia Europeană a anunțat lansarea platformei electronice "eAmbrosia",bază de date destinată publicului, care conține atât indicații geografice înregistrate în Uniune cât și indicații geografice propuse pentru înregistrare. Registrul electronic eAmbrosia a fost dezvoltat pentru asigurarea unui acces facil la indicațiile geografice din cadrul Uniunii fie că acestea sunt înregistrate, publicate sau propuse pentru înregistrare.

Vinuri românești medaliate la CONCOURS MONDIAL BRUXELLES 2019, Aigle, Elveția

  • Posted on: 14 May 2019
  • Author: mirela.rosu

Vinuri românești de elită au fost recunoscute și medaliate pentru valoarea lor excepțională la Ediția 26 a CONCOURSULUI MONDIAL BRUXELLES 2019, desfășurată în perioada 2-5 Mai în orașul Aigle (Elveția), un eveniment remarcabil pentru lumea mondială a vinului, pentru întreaga industrie, o provocare pentru producătorii din întreaga lume care înscriu vinurile valoroase în cadrul unui eveniment cu așteptări uriașe și standarde de organizare remarcabile, un punct de referință pe harta concursurilor de profil din lume.

Suprafața disponibilă pentru acordarea de autorizații pentru plantări noi în anul 2019

  • Posted on: 15 February 2019
  • Author: mirela.rosu

Pentru anul 2019, suprafața totală în hectare, echivalentul procentului de 1% din suprafața națională totală cultivată cu viță-de-vie pentru struguri de vin măsurată la data de 31 iulie 2018, disponibil pentru acordarea de autorizații pentru plantări noi este de 1826,16 hectare.

Detalii suplimentare aici:

CONCOURS MONDIAL Bruxelles 2019, 2-5 Mai 2019, Aigle, Elveția

  • Posted on: 16 January 2019
  • Author: mirela.rosu

Se fac înscrieri pentru Ediția a 26-a a CONCOURS MONDIAL BRUXELLES 2019 care va avea loc în perioada 2-5 Mai 2019 în orașul elvețian Aigle (regiunea Vaud), un eveniment remarcabil pentru lumea mondială a vinului, un reper la care se raportează întreaga industrie a momentului, o provocare pentru cei interesați să participe, un eveniment cu așteptări uriașe și reușite pe măsură, un punct de referință pe harta concursurilor de profil din lume.

Certificat de înregistrare acordat pentru vinul cu DOP Însurăței

  • Posted on: 19 December 2018
  • Author: mirela.rosu

În marja Consiliului UE de la Bruxelles din data de 17 Decembrie 2018, comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală  Phil HOGAN i-a înmânat Ministrului Ariculturii și Dezvoltării Rurale domnului Petrea DAEA, Certificatul de înregistrare în Registrul Denumirilor de Origine Protejate și al Indicațiilor Geografice Protejate pentru vinul Însurăței (DOP).

Însurăței DOP - a fost înregistrată și protejată la nivelul Uniunii denumirea de origine controlată pentru vinuri

  • Posted on: 15 November 2018
  • Author: mirela.rosu

Comisia Europeană a aprobat în 14 Noiembrie 2018 cererea de înregistrare a vinului de calitate românesc depusă pentru denumirea de origine controlată "Însurăței", care va fi înscrisă în Registrul denumirilor de origine protejată și al indicațiilor geografice protejate existent la nivelul Uniunii.

Pages