Definiția "Terroir"-ului - un moment de referință în istoria rezoluțiilor OIV
OIV sărbătorește 100 de ani, marcând un secol de contribuții la sectorul viticol și vinicol. Prin rezoluțiile sale, Organizația joacă un rol fundamental în acest domeniu, iar în aceast an aniversar va evidenția 12 rezoluții, lăsându-și amprenta asupra scenei vitivinicole. A sosit momentul pentru definiția "Terroir"-ului: un moment de referință în istoria rezoluțiilor OIV.
"Terroir"-ul vitivinicol este un concept care se referă la o zonă în care cunoștințele colective despre interacțiunile dintre mediul fizic și biologic identificabil și practicile vitivinicole aplicate se dezvoltă, oferind caracteristici distincte produselor provenite din acea zonă.
"Terroir" include sol specific, topografie, climă, caracteristici peisagistice și biodiversitate.
Au fost necesari aproape 10 ani de discuții până când experții Comisiei de Viticultură OIV au ajuns la un consens asupra acestei definiții armonizate a "Terroir"-ului. Emiterea aceastei definiții complexe și globale a reprezentat o mare realizare pentru OIV.
Pe parcursul proiectului de rezoluție, "Simpozionul Internațional despre Terroir și Peisaj", organizat în Bordeaux și Montpellier în 2006, sub patronajul OIV, a fost un prim eveniment ce a furnizat contribuții semnificative lucrărilor Grupului de Experți OIV "Mediul Viticol și Schimbările Climatice" pentru avansarea definiției "Terroir".
În cele din urmă, la 25 iunie 2010, în Tibilisi (Georgia), Adunarea Generală OIV a adoptat REZOLUȚIA OIV/VITI 333/2010, stabilind DEFINIȚIA "TERROIR"-ULUI VITIVINICOL.
Conceptul "Terroir" explicat de Benjamin Bois (fost Președinte al Comisiei de Viticultură OIV: 2015-2018)
Originea geografică este strâns legată de calitatea produselor viticole, în special a vinului. Această legătură între loc și gustul produselor agricole, probabil datând din antichitate, a fost formalizată în noțiunea de "terroir". Termen de origine franceză, apărut în secolul al XII-lea pentru a desemna o zonă agricolă, apoi un sol care conferă proprietăți distincte vinului, terroir-ul a devenit în secolul al XX-lea un concept deschizând influența locului asupra calității produsului la un număr foarte mare de elemente naturale și antropogene. Astfel, solul, clima, terenul, dar și mediul biologic al viței de vie sunt toți factori naturali care interacționează cu planta, ale cărei soiuri sau chiar clone plantate și cultivate conform rutelor tehnice alese de operator, vor produce struguri ale căror caracteristici sunt intrinsec legate de acești factori diferiți. În ceea ce privește vinul, metodele de vinificație și maturare, uneori foarte specifice unei regiuni viticole, vor duce la dezvoltarea unui produs ale cărui miros și gust sunt caracteristice locului de producție a vinului: o regiune, un sat, sau chiar o singură parcelă.
Valoarea referinței OIV privind "Terroir"-ul de Peter Hayes, Președinte de Onoare al OIV
Prin contribuțiile experților din numeroase discipline (sol, climă, viță de vie, științe sociale, enologie, economie și marketing), mult așteptata DEFINIȚIE A "TERROIR"-ULUI VITIVINICOL OIV/VITI 333/2010 a stabilit o referință globală clară pentru acest termen complex și larg utilizat.
Având în vedere că „terroir” este un termen de marketing și promovare ales de mulți în PR și mass-media și oferă îndrumări pentru multe politici și practici regionale și industriale, cum ar fi denumirea de origine, acceptarea largă și consecvența în utilizarea „terroir-ului” justifică continuarea explicațiilor și educația audienței noastre numeroase și diversificate.