Doamna profesor Arina Oana ANTOCE – o nouă realizare pentru România în cadrul O.I.V.

  • Posted on: 13 March 2025
  • Author: onvpv

Doamna profesor Arina Antoce a fost recent aleasă, pentru un mandat de 3 ani în funcția de Președinte al Grupului de experți Consum, Nutriție, Sănătate (CONUSA), parte a Comisiei IV – Siguranță și Sănătate din cadrul Organizației Internaționale a Viei și Vinului (O.I.V.). Aceasta reprezintă o recunoaștere remarcabilă pentru prezența și implicarea României în domeniul vitivinicol pe scena internațională.

Doamna Arina Antoce este profesor de oenologie la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, coordonator al masterului Tehnologii Performante Management şi Marketing Vitivinicol, îndrumător de doctorat, director de proiecte de cercetare şi evaluator internaţional de proiecte, dar şi expert internaţional în concursurile de vinuri cu patronaj OIV. 

 

Rolul O.N.V.P.V. în colaborarea cu organizațiile internaționale

Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole (O.N.V.P.V.) este singurul organism național abilitat să reprezinte România în relația cu O.I.V., dar și cu alte organisme similare de pe plan internațional. În plus, O.N.V.P.V. desemnează delegații științifici şi experții care participă la evenimentele internaționale cu caracter tehnico-științific organizate sub egida O.I.V.

 

Structura și misiunea O.I.V.

O.I.V. este structurată în patru comisii de specialitate – CI, CII, CIII și CIV – care desfășoară sesiuni de lucru în mod regulat, prin şedinte bianuale ale grupurilor de lucru, congrese şi şedinte online pentru grupurile de lucru electronice. Misiunea O.I.V. este de a promova armonizarea reglementărilor, cercetarea și schimbul de cunoștințe pentru a sprijini dezvoltarea sustenabilă și competitivă a sectorului vitivinicol. Rezoluțiile adoptate de O.I.V. sunt cu caracter de recomandare pentru cele 51 de state membre de pe cinci continente. Totuși, ele reprezintă o referinţă pentru sector şi sunt de o foarte mare importanță pentru uniformizarea sectorului vitivinicol la nivel mondial, un sector dinamic, care se confruntă constant cu noi provocări.

Cele patru comisii care lucrează tot timpul anului sunt:

Comisia I (Comisia pentru Viticultură) - Rolul acestei Comisii este de a se concentra asupra aspectelor științifice și tehnice ale sectorului, cu predilecţie cele legate de cercetarea și dezvoltarea tehnologiilor viticole, genetica şi cultura viței-de-vie, dar şi legătura cu vinificația și alte produse vitivinicole.

Comisia II (Comisia pentru Oenologie) abordează problematici recente cu relevanţă pentru tehnologiile vinicole, microbiologie, specificații ale produselor oenologice și propunerea de metode de analiză pentru produsele din sector.

Comisia III (Comisia pentru Economie şi Drept) se ocupă cu aspectele economice şi legale legate de industria vitivinicolă. Este responsabilă pentru analiza pieței, politici economice și comerciale, barierele tarifare, denumirile de origine, educaţie, cultură şi patrominiu. Împreuna cu Comisia IV lucrează asupra chestiunilor de etichetare, comunicarea informaţiilor pentru consumatori și alte aspecte legale.

Comisia IV (Comisia pentru Siguranță și Sănătate) este axată pe analizarea siguranței produselor vitivinicole şi a produselor utilizate în tehnologiile vitinicole. Grupurile de experţi SECUAL şi CONUSA lucrează la elaborarea de materiale de expertiză colectivă privind impactul acestora asupra sănătății. Comisia analizează aspectele legate de calitatea produselor, sănătatea consumatorilor și nutriție.

 

Aceste comisii sunt esențiale pentru activitatea O.I.V., reunind în cadrul grupurilor de lucru experți din întreaga lume care lucrează în domenii cheie și care influențează industria vitivinicolă la scară mare. Comisiile şi grupurile de experți au o activitate interdependentă și colaborează îndeaproape deoarece multe dintre subiecte implică experți din grupuri de lucru şi comisii diferite.

 

Contribuții românești remarcabile în cadrul O.I.V.

De-a lungul timpului, România a avut mai mulți reprezentanți de seamă în cadrul O.I.V. Printre aceștia, Domnul prof. Valeriu Cotea a deținut funcția de Președinte al Comisiei II – Oenologie, în perioada 2012–2015. De asemenea a exercitat funcția de Vicepreședinte al aceleiași Comisii în perioada 2015-2018. În prezent exercită funcția de secretar științific al Comisiei de Oenologie din cadrul O.I.V..

Succesul recent al doamnei profesor Antoce, alături de cel al domnului Cotea, reprezintă o confirmare a valorii și expertizei României în acest domeniu. Continuarea implicării în activitățile O.I.V. deschide noi oportunități pentru promovarea vinului românesc în țară și în străinătate. În plus toată această expertiză este pusă la dispoziția producătorilor din țară direct de către O.N.V.P.V. sau prin intermediul Consiliului Regiunilor Viticole și al Organizatiei Naționale Interprofesionale Vitivinicole (O.N.I.V.) pentru a face față mai ușor provocărilor din domeniu.

 

Cele mai dinamice grupuri de lucru și cele care sucită cele mai aprinse dezbateri sunt cele din grupurile DROCON, TECHNO, SECUAL şi CONUSA.