ALERTĂ în legătură cu EXPO GUIDE Mexic

  • Posted on: 17 January 2017
  • Author: mirela.rosu

A se acorda atenția necesară subiectului: Ca și în cazul altor țări vizate și România este ținta unei înșelătorii financiare instrumentate de către EXPO GUIDE din Mexic, o companie internațională cu sediul în Mexic care atrage participanți din domeniul vitivinicol, la târguri și expoziții, printr-o operațiune financiara înșelătoare, sub forma unui contract irevocabil de publicitate cu durată de 3 ani.
EXPO GUIDE Mexic utilizează o serie de formulare similare cu cele pe care organizatorii târgurilor și expozițiilor internaționale le folosesc pentru a obține date relevante despre companie, în vederea inserării lor cu titlu gratuit în catalogul și/sau canalele de comunicare ale evenimentului.

Utilizând date ale unor târguri și expozitii de profil organizatorii preiau din informațiile furnizate de aceștia (sau de pe site-urile companiilor) datele de contact ale producătorilor din domeniu și le inserează într-un formular  asemănător cu cel al acțiunii sale la care dacă se consideră că este oportun să se participe prin înscriere ca participant, se beneficieză de o marjă de credibilitate în demersul lor ca organizatori.

La solicitarea acestora de a corecta eventualele date incorecte și/sau de a furniza informații și imagini suplimentare necesare în vederea înscrierii în catalogul evenimentului, la o lectură foarte atentă a formularului, utilizând o serie de caractere foarte mici în inscripționare, este stipulat faptul că prin semnarea documentului se agreează ca această  companie să publice aceste date în următorii trei ani, însă din păcate aceasta nu se realizează gratuit ci contra unei taxe care reprezintă aprox. 1270 de euro/an.

Modalitatea înșelătoare și frauduloasă poate viza și oferta de cazare și/sau alte tipuri de acțiuni întreprinse în vederea participării la târguri și expoziții. În acest caz este mai mult decât necesară semnarea oricărui document legat de participarea celor interesați până nu se validează cu organizatorul târgului existenta unei colaborări între aceasta si orice altă persoană care va oferă servicii legate de acest eveniment.

În această situație, este recomandabil:

- să fie ignorați complet şi să nu se comunice cu acești organizatori în niciun fel; scrierea unei scrisori, transmiterea unui mail sau a unui fax reprezintă doar o confirmare suplimentară că producătorul funcționează/există și există posibilitatea contactării în continuare pentru realizarea înșelătoriei la bun sfârșit.
- să se raporteze  imediat astfel de acțiuni către organizațiile de profil din care producătorii fac parte și către autorități;
- să nu se achite sume către organizator;
- să nu se comunice în niciun fel cu reprezentanți ai  EXPO GUIDE sau ai agențiilor de recuperare debite sau avocați, chiar daca exisă o amenințare cu acțiune legală;
Opțional este recomandat să se solicite autorităților și organizațiilor să informeze băncile (cele care figurează în diverse documentații) cu privire la clientul EXPO GUIDE Mexic care obține foloase necuvenite prin modalități înșelătoare.

  •  Pentru mai multe informatii despre această înșelătorie la scară internatională, extinsă, vă recomandăm și accesarea link-urilor de mai jos:

http://www.energygrid.com/watchdog/2008/11-expoguide.html
http://www.aeo.org.uk/expoguide
http://www.easyfairs.com/ccr-expo-2017/ccr-expo-2017/exhibiting/expo-guide-warning/
http://www.auma.de/en/tippsforexhibitors/legalmatters/expoguide/seiten/default.aspx